Filmörnen     Den ursprungliga bronsstatyetten.           Lina Nilsson, tjejen bakom designen på den "nya" statyetten. Den delades ut första gången 2009.


Historien om kortfilmsfestivalen Filmörnen

Kortfilmsfestivalen Filmörnen startades 1978 av filmföreningen Värmlands Filmförbund. Tanken med Filmörnen har varit från första stund att ge filmare i Värmland chansen att visa upp sina alster på stor duk.

1998 gick Film i Värmland in som medarrangör. Sedan dess har Värmlands Filmförbund arrangerat Filmörnen med stöd av Region Värmland. Region Värmland stöttar genom sina filmkonsulenter länets filmare, skolor, filmföreningar och biografer. 2012 fick Värmlands Filmförbund ytterligare stöd för att genomföra festivalen genom Kulturens Bildningsverksamhet.

2008 fyllde festivalen 30 år och det firades med lanseringen Webbörnen. En värmländsk filmtävling på Youtube. Värmländska filmare ombads lägga upp sina kortfilmer på Youtube och lägga till taggen ”webbörnen08″ för 2008 års tävling. Vinnaren av Webbörnen är den film som fått flest tittare och den som fått bäst betyg (minst 10 betyg). Tävlingen blev inte långlivad och lades i malpåse efter sitt första år.

2009 genomfördes tävlingen ”Designa en örn” för att få en ny design på förstapriset; Filmörnen-statyetten. Kriterierna var att statyetten skulle ha en klar koppling till film, örn och Värmland. Tävlingen vanns av Lina Nilsson som läste innovation- och designingenjörsprogrammet på Karlstads universitet. Hennes skapelse var en örn integrerad i en filmklappa. Klarälven följer örnens kropp och avslutas i vad som ser ut som örnens klor. Den nya Filmörnen-statyetten vanns första gången av Stefan Askernäs 2009.

2011 började man med tema för själva festivaldagen. Det allra första temat blev kung fu och det genomsyrade arrangemanget i gäster och priser.

Filmörnen är också en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen (SM i kortfilm) i Trollhättan.
Filmare som tillhör Värmlands län i åldern 16-26 år kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via Filmörnen.

Kontaktpersoner:

 • Ordförande:
  Martin Sundahl
 • Sekreterare: 
 • Erik Fasth
 • Kassör:
  Elena Zetterman
 • Teknikutlåning:
  Omed Latif 

Café Gjuteriet

Café Gjuteriet: 054-100 700
.


Adress

Värmlands Filmförbund
Verkstadsgatan 1
652 19 Karlstad