Vinnare 2011


Filmörnen 2011

55 Bidrag

Jury

Kjell Bergström, sekreterare VärmlandsFilmförbund 1978–2009, en av grundarna till Filmörnen
Sara Svärdsén, nyexaminerad i digitalfilmfotografipå filmhögskolan, regissör
Mikael Olofsson, filminsnöad mediepedagog,skådespelare i Värmlandsteatern
Marita Lobler, regissör och nyblivenstyrelseledamot i SFV (Sveriges Film- och Videoförbund)
Lisa Hultström, nybakad student medieprogrammet Älvkullegymnasiet

FILMÖRNEN
Hopp – Sofia-Linn Karlsson
En festivalvinnare som är väl värd det tyngsta priset, då vi delar ut det till en film  som med hjälp av filmkonstens grundläggande verktyg – utan några avancerade effekter – på ett professionellt sätt producerat en film som innehåller det mesta man kan önska . Vi vill se mer av filmskaparen som förtrollat oss med sina  talanger och ser fram emot framtida filmer med hjälp av stipendiepriset.

Tungvikt
Älskar dig Lily – Dinis Rodrigues
En gripande historia som fängslade oss från första till sista bild. Vi blev också rejält imponerade – och tagna – av festivalens längsta scen, som utan klipp varar i nästan 2,5 minut, med tillhörande glimrande skådespelarinsatser. Filmen har så  höga kvalitéer, även utan sina specialeffekter, att den står på stadiga ben för att betraktas som en solklar kategorivinnare.

Mellanvikt
Hopp – Sofia-Linn Karlsson
En film som har allt och som känns komplett från början till slut. Replikerna är  skarpa och man tappar inte taget om det som händer i berättelsen. Man glömmer heller inte bort filmen efter att ha sett den, den finns kvar i ens sinne och hoppet tänds om att få uppleva flera lika fina filmer i framtiden.

Lättvikt
De två drakarna– Tess Nilsson, William Hägg, Eric Christensen & Carolina Eriksson
En enkel och gullig historia med en bra och väl genomförd produktion bakom sig.

Bästa ljuddesign
En ganska ensam man – Rikard Waxin
En man irrar omkring bland rivningshus och folktomma platser. Vet inte vad han ska ta sig till. En ganska ödslig film, men som tack vare effektiv ljudbearbetning lyfter och blir just därför intressant.

Bästa ljus
Hopp – Marcus Svensson
Ljuskällor som små detaljer i bakgrunden kombinerat med en spännande ljussättning just där handlingen utspelar sig, gör att vi anser ljuset höjer filmens konstnärliga kvalité enormt.

Bästa originalmusik
Din för evigt – Carl Widegrip Dominguez
Musiken till denna film berikar berättelsen på ett smakfullt sätt. Vi kan på ett samstämmigt sätt följa med i känslorna som karaktärerna upplever – och detta tackar vi kompositören för!

Bästa manus
Kaxbollen – Hugo Anderson
En mycket stark film om ungdomskulturen med öl och våld och de konsekvenser detta kan få. Det moraliska dilemmat ger karaktärerna liv och berättelsen fångar tittaren till sista sekund.

Bästa klipp
Jag önskar jag kunde –Rasmus Lodenius
En dramatisk film om relationer, som tack vare snabba klipp ökar tempot och pulsen i denna film.
 
Bästa foto
Pernilla Lindgren – ”Hopp” och ”En ganska ensam man”
Spännande och smarta bildlösningar, i två ganska olika sorters filmer, gör att
vi vill belöna fotografen med detta pris. En fotograf som har en skön känsla för
varierande berättelser.
 
Bästa specialeffekter
Neo – Peter Rönning & Tomas Holmberg
 Vi blev nästan överkörda av alla imponerande effekter som filmen innehåller. En härlig, repetativ, uppfriskande och rapp film som är välgjord, genomtänkt och genomarbetad in i minsta effektdetalj.

Bästa kostym
Älskar  dig Lily – Dinis Rodrigues
Filmen löper genom olika årtionden och genom olika situationer, trots detta kan vi följa med i allt som tidsmässigt sker, bara genom att betrakta kostymerna och det märks att skaparna tänkt till ett extra varv när det gäller klädvalet.

Bästa dokumentär
Letarna –Joanna Kozlowska
Efter vi sett filmen föll först en tystnad sedan utbröt en diskussion betydligt längre än filmen. Ett aktuellt och dolt ämne som har större samhällelig betydelse än vad man först anar.

Bästa musikvideo
Neo –Tomas Holmberg
Fin musik, välgjord och starkt genomtänkt video, med härliga effekter och imponerande insatser framför kameran, gjorde att vi blev träffade av ett enda ord  då den sista bildrutan slocknat;”Wow!”.

Bästa experimentfilm
Chapterbox 6.1 –Daniel Alegi & Bert Deivert
En härlig känsla av lugn infinner sig när man omsluts av de vackra formerna, färgerna och tonerna.

Bästa animation
Game – Pär Alster & Elin Nilsson
Skickligt utförda animationer. Snyggt!

Bästa regi
Gungan – Sofia-Linn Karlsson
Filmen har en skön och mysig känsla som bara kan plockas fram av en riktigt duktig regissör och denna regissör vill vi så snart som möjligt se fler filmer av!

Bästa manliga skådespelare
Älskar dig Lily och Kaxbollen – Antonio Palovaara
Skådespelaren visar i sitt medverkande upp ett glimrande och brett register av talang, genom att röra sig från ytterligheterna att vara en hygglig, mysig och omtänksam person till en ytterst odräglig, motbjudande och enerverande karaktär. Bara en riktigt duktig skådespelare klarar av att hantera denna konst på ett fullständigt övertygande sätt.

Bästa kvinnliga skådespelare
Gungan – Sofie Persson
Skådespelaren får oss att leva oss in i berättelsen på ett ytterst fint sätt och varje känsla karaktären upplever, känner även vi som tittar. Man ser filmen med
ett leende på läpparna och känner glädje över att få beskåda en sådan härligt agerande talang.

Bästa kortkortfilm
Turken – Rikard Waxin
Under en minut lyckas filmens budskap framföras tydligt och på ett kreativt  sätt. Vi gillar denna för den är väldigt lätt gjord och den görs av en naturlig skådespelare, detta gör Turken till Årets bästa kortkortfilm. Enkel idé med oväntad knorr.

Årets glädjekick
Stay Wild – Marcus Svensson & Hugo Anderson
En lekfull och välgjord film med en energi som smittar av sig. Med pyroteknik, gris och bussliv blir denna musikvideo en riktig injektion.
 
Årets fighters
Daniel Johansson och William Fjärvik Krieg – ”Gôtt liv” och ”Extra liv”
Årets fighters går till två härliga karaktärer som med lust och glädje utforskar filmmediet. Kör på!

Bästa slutknorr
Ack du sköna – Max Vikström
Att med hjälp av bara några få rekvisitadetaljer, i filmens sista bild, få hela historien att sluta på ett totalt överraskande sätt – ja det måste ju bara belönas  med ett pris!

Hedersomnämnande 1
Säg mig – Dok.Mob
Filmen har en stämningsfull känsla som gör att 7 minuter går väldigt fort. De enkla frågorna som ställs får svar i en överraskande effektfull komposition, samt i en blandad mix som både fashinerar och intresserar oss.

Hedersomnämnande 2
At first sight – Markus Helmersson
En genomarbetad och gullig historia om en vardaglig situation som efter ett tag förvandlas till ett panikartat läge. Filmen får sitt hederspris för dess detaljrikedom,  tänkvärdhet, stora bakomliggande produktionsarbete och att den får oss att dra på smilbanden.

Hedersomnämnande 3
Claudia Monfelt i ”Malin”
Skådespelaren gör rollen verklig och får flera tonårstjejer att sympatisera både  karaktären och situationen som hon har hamnat i. Karaktären är i stora drag
väldigt enkel, men eftersom den spelas på ett sådant naturligt sätt bidrar detta till att filmen också blir bra.
 
Hedersomnämnande 4
Mikael Bengtsson i ”Gungan”
Den här skådespelaren gör sin klart bästa insats i just denna film. Härligt att vi får uppleva en seriös sida av skådespelaren via filmens karaktär. Insatsen lyfter berättelsen och skapar en stämning som får oss att bli mäkta imponerade och  väcker en vilja att se mer av aktören i framtida liknande roller.

De filmer som nominerats till Novemberfestivalen 2011
Direkt - 
Älskar dig Lily och Hopp
För urval – Crunch, At first sight, Proditio, The Game och Gungan

Kontaktpersoner:

 • Ordförande:
  Martin Sundahl
 • Sekreterare: 
 • Erik Fasth
 • Kassör:
  Elena Zetterman
 • Teknikutlåning:
  Omed Latif 

Café Gjuteriet

Café Gjuteriet: 054-100 700
.


Adress

Värmlands Filmförbund
Verkstadsgatan 1
652 19 Karlstad