Vinnare 2013


Filmörnen 2013

46 Bidrag

Jury
Marita Lobler, regissör
Shekar Amin, dokumentärfilmare
Anna Nordström, journalist
Erik Axelsson, arbetslagsledare för medieinriktningarna vid Fria Läroverken

Filmörnen
Mulldjuret - Mikael Lindahl
För att en film ska kunna vinna Filmörnen krävs en hel del komponenter för att kunna ro hem det åtråvärda priset. En helhet och trovärdighet från första till sista bildrutan i filmen är önskvärd. Hårt arbete i förproduktionen, under inspelning och hela vägen in i klippningen av filmen är också något som krävs. Smarta tekniska lösningar och en stor portion fantasi och uppfinningsrikedom är en fördel.  Man ska också ha tänkt till lite extra när det gäller manuset och finns det en twist i filmen – som kanske inte alltid är så lätt att upptäcka – så är det också ett stort plus!
Den här filmen har alla dessa delar och är dessutom paketerad på ett sätt som får filmen att verka vara något annat än vad den egentligen är...riktigt bra och snyggt jobbat!

Supervikt
Mulldjuret - Mikael Lindahl
En film som är skickligt genomförd på alla tänkbara sätt. Med ett utförande som lurar verkligheten är det en film med träffsäkerhet och där både bild och ljud övertygar till fullo.

Tungvikt
The Things You Stole - Rasmus Andersson
En gripande film som behandlar en existentiell tematik: de val vi gör i livet och vilka konsekvenser de får. Filmen har en föredömlig komposition och skådespelarna står för lysande insatser.

Mellanvikt
Pompejius - Cracks - Wilhelm Forsnäsgård
En film som är stilfullt genomförd och som har en träffsäkerhet i både ljud och bild. Med vackert foto och snitsig tajmning till musiken lyfter både låten och videon i sig, till nya höjder.

Lättvikt
Wanted - Benjamin Grimm
En film som inte bara leker med sin genre utan även med specialeffekter. Med inspiration och hängivenhet fyller filmen sitt syfte med att underhålla och med sina actionladdade scenerna har filmen träffat helt rätt.

Hedersörn
Erik Fasth och Kjell Bergström
I över 40 år har pristagarna verkat för att värmländska filmare ska kunna skapa film - från manus till färdig film. I 35 år har man möjliggjort att värmländska filmare ska kunna visa sina kortfilmer på bioduk.
För outröttligt eldsjälsengagemang för den vämländska filmen.

Publikpriset
Klarälven - Whyhow - Wilhelm Forsnäsgård
För att Filmörnenpubliken tycker din film är bäst.

Bästa regi
Rasmus Andersson - The things you stole och Falla igen
För att få ut det allra yttersta av en film så krävs en regissör som vet i vilken riktning filmen är på väg och var målet för den färdiga produkten ligger. Priset tilldelas en regissör som i våra ögon har fullständig kontroll på dessa delar och som också vet vad det innebär att ge personregi till skådespelare på ett suveränt sätt – en insats som i den färdiga filmen lyfter resultatet till nya oväntade höga höjder.

Bästa manus
Minnen - Remzi Halimi och Erik Fasth
Ett verklighetstroget drama som många i långa relationer eller äktenskap kan känna igen sig i. Att tro att gräset är grönare på andra sidan när förälskelsen lagt sig och vardagen gjort sig påmind kan få oss alla att tvivla på vad äkta kärlek egentligen handlar om.

Bästa foto
Sofie Borg - Nytt Liv
Genom att filmen till största delen utspelar sig utomhus har producenterna genom det inte bara lyckats fånga den svenska sommarens natursköna grönska, utan även visat de stora fördelarna med att ha natur runt husknuten och hur storslaget vacker den värmländska naturen är.

Bästa manliga huvudroll
Douglas Enhager - The things you stole
Skådespelaren får karaktären att kastas från glädje och kärlek till hopplöshet och förtvivlan genom filmens gång. Bara en skådespelare som arbetar hårt och som har förmågan att ta regi på rätt sätt, kan få en karaktär så levande som i den här filmen. Vi följer karaktärens resa med stort intresse och med ett starkt påverkat sinne – något som bådar gott inför kommande skådespelarinsatser!

Bästa kvinnliga huvudroll
Jessie Lewis Skoglund - The things you stole
Redan från första bildrutan förstår man att den här skådespelaren kommer att göra en strålande insats i filmen. Ett brett register av uttryck, trovärdiga repliker, snabba vändningar, starka känslor och en stor portion övertygelse bjuds vi som publik på under filmens gång. Man blir helt enkelt väldigt, väldigt berörd och vi ser fram emot fler strålande insatser av skådespelaren i framtiden!

Bästa klipp
Sparzanza – When Death Comes - Robert P.M Olsson, Fredrik Weileby
Kraftfullt bildspråk och säker klippning skapar en suggestiv stämning som överensstämmer väl med textens tematik. En respektfull hyllning till mästaren Ingmar Bergman, i en kostym som är väl anpassad till genren.

Bästa ljus
Vattentornet - Anna Snygg Lönnkvist
En vacker film vars form och innehåll samverkar för att skapa en förtrollande berättelse. Ljussättningen förstärker känslan av filmens magiska realism.

Bästa originalmusik
The Things You Stole - Edvard Lenander
En film där musiken är komponerad på ett effektivt sätt för att samverka med de rörliga bilderna. Resultatet är en oerhört professionell produktion där musikens närvaro känns lika självklar och naturlig i varje scen.

Bästa Ljud
Duva - Daniel Johansson
En film som med pricksäkerhet får ljudet att falla på sin spets. Både dialog och ljudeffekter har med sin renhet fallit på sin rätta plats och lyfter därmed hela filmen till sin helhet.

Bästa specialeffekter
Sparzanza – When death comes - Robert P.M Olsson, Fredrik Weileby
En video som leker med olika genrer på ett stilfullt sätt och som förhöjer klippen med sina effekter. Med ett proffsigt utförande i redigeringen lyfter videon till sitt rätta element och skapar nya dimensioner.

Bästa experimentfilm
Right on time - Pontus Rundqvist
En film som inte bara spelar på tiden utan även på det osäkra med den. Med ett bildspråk som anammar både vemod och förundran i ett är det en film som i det experimentella tecknet har flytt tiden.

Bästa musikvideo
Ten Hands - Nicklas Sternegård
En film som lyckas förmedla närvaro och livsbejakelse. Videon utmanar oss visuellt och textuellt med den retoriska frågeställningen: ”If the kids don’t look worried, why should we?”

Bästa dokumentär
Mulldjuret -  Mikael Lindahl
En film som är väl förankrad i naturfilmsgenren. Filmen erbjuder ett vackert foto och en strålande komposition. Aldrig tidigare har Arengus Cephalopoda skildrats med sådan närgångenhet och skärpa.

Bästa animation
News on the Wire - Joanna Kozlowska
På ett roligt, imponerande och kreativt vis har filmskaparen i sin animering visat hur vi i dagens informationssamhälle slukas upp av nyheter eller är det tvärtom vi slukar information som tillslut vi blir en del av.

Bästa komedi
Nytt liv -  Daniel Johansson
I dagens Sverige avfolkas småbyar och kvar finns endast de äldre kvar. Trots allvaret över oron om att den svenska landsbygden är på väg att dö ut kan vi inte sluta känna en viss tragikomisk ironi över dem tappra om stannar kvar. I filmen har ni på ett humoristiskt vis skildrat känslan av att vara ung och komma fån en liten ort i Värmland där möjligheterna är små eller icke existerande men hur man ändå försöker så gått det går att hitta något eller någon. Vi som är från småorter i Värmland kan verkligen känna igen oss eller andra vi är/var bekanta med. För en del gör slag i saken och flyttar medan andra bara stannar kvar och så måste det vara för att den grönskande natur vi ser i filmen ska fortsätta blomma sommar efter sommar.

Bästa Stumfilm
Artvantage - Markus Helmersson
En film som har ett snyggt och stilfullt utförande och med sina brist på ord förhöjer scenerna och den tematik som filmen uppvisar. Med sitt tydliga scenspråk visar den att ord kan vara överflödiga och att en bild kan säga mer.

Bästa kvinnliga biroll
Lena Wallman Alster - Medicinskulder
Skådespelaren lyfter filmen till en högre nivå och priset delas ut för en stark och trovärdig insats, bland annat med hjälp av ett hett temperament och lite ”djävlar anamma” på duken.

Bästa manliga biroll
Erik Örander - Den som räknas
Även om skådespelaren inte medverkar så länge i den aktuella filmen, så övertygar ändå insatsen från skådespelaren oss att tro på det karaktären säger och gör – i varje bildruta.

Bästa för och eftertext
Falla igen - Rasmus Andersson
Filmskaparna har på ett vackert och proffsigt vis har lagt ner tid och energi på en tilltalande för och eftertext.

Bästa röst/berättarröst
Mulldjuret - Henrik Ekman
En otroligt proffsig berättarteknik och röst att juryn helt glömde bort innehållet bakom orden.

Hedersomnämnande
Blood music feat first aid kit - Kristoffer Andrén
Filmen är imponerande nog skapad i ett svep. Den vackra naturen gör sitt till och låten och utstrålningen från de medverkande är härlig vilket visar värme och glädje.

Hedersomnämnande
Momento - Hanna Persson
En film som med stor ambitionsnivå och stark vilja visat sig vara ett guldkorn som vi gärna vill premiera för känslan, stämningen och tillfälligheterna man hittar under de minuter filmen pågår.
Allt skulle kunna vara något helt annat om något annat hänt i livet, men nu har det hänt som har hänt och just därför vill vi ge ett hedersomnämnande till den här filmen.

De filmer som nominerats till Novemberfestivalen 2013
Direkt –
the Things you stole och Pompejius - Cracks 
För urval – Falla igen och Momento

Raketfilm avgjordes under Filmörnen 2013

Helgen innan Filmörnen spelades 13 Raketfilmer in efter följande regler: Tema: Gala, 3 saker: Instrument, Drag & Fil, Replik: Kalla mig inte bebis. Visning och prisutdelning skedde under Filmörnen.

17 lag/13 filmer

Jury
Julinne Piper, filmare
Joel Oredsson, filmrecensent
Robert P. Olsson, filmnörd

1:a pris
Nobody puts Kalle Moraeus in a corner
LAG FÄLT - Gunilla, Johan och Elliott Fält
Filmen skapar en nyfikenhet och en förväntan som genom den stilla stämningen bygger upp till årets bästa drag. Välskriven och vällevererad dialog.

2:a pris
Resan till galan
LAG SKÄGGVÄXTVÄRK - Erik Axelsson, Patrik Lennartsson och Anton Olsson
Filmen busar med juryns sinnen and we fil good. Kalla mig inte bebis-repliken levereras galet bra. En ordentlig skrattsalva ska belönas.

3:e pris
Gala
LAG LEDGE FILM - Wilhelm Forsnäsgård, Isak Persson och Jonatan Duek
Obehagliga och vackra sekvenser i en trovärdig kortfilm som anammar årets regler på ett eget sätt.

Hederspris
Konsten att gala
LAG SGT PEPPERS HEARTS CLUB BAND - Tove Nowén, Björn van Weiden och Johan Andersson
Vi hade förväntas oss ett kuckeliku, men inte från en sådan tupp. En fil.kand som gav oss ett gott skratt.

Kontaktpersoner:

 • Ordförande:
  Martin Sundahl
 • Sekreterare: 
 • Erik Fasth
 • Kassör:
  Elena Zetterman
 • Teknikutlåning:
  Omed Latif 

Café Gjuteriet

Café Gjuteriet: 054-100 700
.


Adress

Värmlands Filmförbund
Verkstadsgatan 1
652 19 Karlstad