Vinnare 2020

 

Jury

Sara Larsson, filmproducent och stuntkvinna
Isak Olsson, filmare, journalist och mediekreatör
Alma Johannesson, Filmörnenvinnare 2019 

 

Vinnare av Filmörnen

M e l l a n r u m – Shazi Özdemir & Oskar Willers

En fantastisk helhetsupplevelse. Produktionen genomsyras av ett professionellt handverk med öga för detaljer. men framförallt är det ett fantastiks manus och med en stark historia som inte lämnar någon oberörd.

SUPERVIKT
M e l l a n r u m – Shazi Özdemir & Oskar Willers
En mycket välgjord film där ingenting lämnas åt slumpen. Val av tid och rum, skådespelare, set design, ljuddesign ja allt förhöjer det redan välarbetade manus, skådespeleri och regi. Wow! Den här filmen sätter sig djupt in i kroppen och kommer leva kvar länge. Skönt att kunna luta sig tillbaka eller rättare sagt vrida på sig, just för att det inte finns något annat som stör, all energi går istället till att ta in storyn! En film som inte kommer lämna någon oberörd!

TUNGVIKT
Åktur – Filip Hjalmarsson & Einar Schelin
Denna film slår långt över sin egen viktklass. Den står som ett bevis för att man med ett starkt manus och bra skådespelare kan nå otroligt långt. Personerna bakom filmen visar på en stor bredd och ett skickligt filmhantverk. Berättandet berör och engagerar tittaren i den trasiga relation som står i centrum i filmen. Trots en ödmjukt enkel inramning lämnas ingen tittare oberörd.

MELLANVIKT
Lactos Pill – Benjamin Grimm
För god uppfinningsrikedom och modet att våga bjuda på sig själva. Med en genomtänkt text och kreativitet inom sitt område, skapar filmmakarna till den här filmen en humoristisk och helt egen stil.

BÄSTA LÄTTVIKT
Skogsdungen – Hanna Nilsson, Lilly Nilsson & Alvina Nilsson
Dessa härliga kreatörer som fixar allt från manus, foto, regi och skådespeleri har med humor, snygg timing och härlig charm fått oss att le många gånger. Ni är imponerande! 

PUBLIKPRISET
Nadia – Vincent Rohde Dahlberg

BÄSTA REGI
Marcus Carlsson – Nitton
Denna film har många starka sidor, men i slutändan hade allt varit förgäves om inte samspelet mellan de två huvudkaraktärerna fungerade. Som tur är, så gör det det. Här visas att nästan inget kan vara så talande som en tystnad, att en karaktär är så mycket mer än orden i manuset och att kärlek på film inte alltid måste se ut som kärlek på film.

BÄSTA MANUS
Oskar Willers – M e l l a n r u m
Manuset i den här filmen är välskriven från början till slut med vändpunkter som får en att vända ut och in. Karaktärernas utveckling kommer krypande och samtidigt som deras val gör en överraskad så byggs både hat och medlidande upp under tiden. Karaktärerna är trovärdiga, man blir både äcklad och förkrossad. En film man inte kan släppa under en lång tid framöver…

BÄSTA SKÅDESPELARE
Nora Ek – Nitton
Att våga visa riktiga känslor och uttryck framför en kamera och samtidigt trollbinda en publik är ingen enkel sak. Men när varje ord, rörelse och uttryck i kroppsspråket känns genuint och naturligt, är det svårt att inte beröras. På så vis fångar personen inte bara känslan i relationen, utan även tittarens övertygelse om berättelsen. För en realistisk återspegling av en människas känslor och en slags innerlighet till karaktären.

BÄSTA FOTO
Antonio Ikovic – Nitton
Denna film har ett mycket välkomponerat bildspråk där inte bara manus och skådespeleri för berättelsen vidare utan även det utmärkta valet av foto som gör att man helt fängslas in i filmen.

BÄSTA ORIGINALMUSIK
Aaron Dunn – Ödestimmen
Filmmusik är, och ska vara, ett hantverk. Musiken ska hjälpa berättelsen framåt och dansa med den dramaturgiska kurvan. Den ska skapa spänning och lättnad, tro och tvivel, kärlek och hat. Den ska vara en så naturlig del av helheten, att den känns självklar. Detta är något som skaparna bakom denna film verkligen har lyckats med.

BÄSTA LJUDDESIGN
Gabrielle Wikhede – M e l l a n r u m
Med ett rent, välgjort och trovärdigt ljud som höjer spänning men också en känsla som går rakt in i kroppen som gör att man ryser. Som sagt en helt oklanderlig film.

BÄSTA KLIPP
Tomas Holmberg – Just Smile
En film som visar att enkelhet och precision är ett vinnande koncept. Med lekfull timing och väl avvägda val är klippningen det som knyter ihop denna film på ett självklart och sömlöst sätt..

BÄSTA KOSTYM
Simo Paulakoski – Ödestimmen
Ibland syns det när en skapare älskar sitt verk. När man har lagt ner mer blod, svett och tårar på detaljer än vad som kanske egentligen är försvarbart, när skapandet i sig har ett självändamål. Kostymarbetet i denna film är inget annat än beundransvärt och det bär berättelsen på sina axlar.

BÄSTA STUNT
Tore Nilsson – Do not cross me
Stuntutövare får väldigt sällan cred för sitt arbete, men det kräver väldigt mycket för att det ska se äkta och trovärdigt
ut. Det krävs en medvetenhet och en enorm kroppskontroll som är väldigt svår att få till. Ett av de svåraste stunten är bemästra är att kunna dö. Det gör mottagaren med bravur.

BÄSTA EFFEKTER
Daniel Johansson – The Drowned
VFX kan ha många ändamål. Det kan vara en nyckel till att vidga konstnärliga möjligheter. Det kan göra det naturliga onaturligt, eller helt enkelt bjuda på en visuell upplevelse. Den här filmen använder VFX mycket smakfullt och kommunicerar samtidigt på ett meningsfullt sätt till tittaren.

BÄSTA MUSIKVIDEO
Josef Park – Snacket – Wilhelm Forsnäsgård
I den här filmen har kreativiteten med all rätt fått visa upp sin rätta sida och miljö, färger och ljus får ta sin självklara plats i bildkompositionen. I filmen blandas en lekfull ljussättning och sköna bilder med ett gött grove och en genomarbetad sångtext. I takt till musiken blir filmen uttrycksfull både framför och bakom kameran.

Direkt till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film
Lactose Pill, Åktur
Skickas för urval till Novemberfestivalen
Swedish Courage, Andetag

Kontaktpersoner:

 • Ordförande:
  Martin Sundahl
 • Sekreterare: 
 • Erik Fasth
 • Kassör:
  Elena Zetterman
 • Teknikutlåning:
  Omed Latif 

Café Gjuteriet

Café Gjuteriet: 054-100 700
.


Adress

Värmlands Filmförbund
Verkstadsgatan 1
652 19 Karlstad