Nyheter

Storslam för unga regissörer

Årets Filmörn har landat hos två unga regissörer. Av årets 47 bidrag var det filmen Sov gott, min prinsessa av Emelie Hahne och Klara Olsson som fångade juryns hjärtan. Emelie och Klara som går på Klara Gymnasium i Karlstad blev chockade då de gång på gång fick gå upp och ta emot priser som bästa klipp, regi bästa mellanvikt och slutligen Filmörnen.

En annan regissör fick resa sig flera gånger för att motta publiken jubel och juryns priser bland annat bästa ljud och specialeffekter och slutligen bästa tungvikt var Johan Andersson. Detta för sin film Pebkac som han spelat in under sin utbildning på Molkoms Folkhögskola.

På veteransidan var det Erik Fasth och Remzi Halimi som fick ta emot pris för bästa casting och bästa supervikt för sin film Ha'nte hônne. En annan veteran var vinnaren av lättvikt som trots sin unga ålder vinner lättvikten för tredje gången på fyra år. Benjamin Grimm vann med sin läskiga Dream or awake.

Publikpriset blev en jämn kamp mellan en skräckfilm från Storfors och ett drama isnpelat i Frankrike. Med tre röster vann slutligen Bleu et Jaune av Rickard E. Boström som även fick ett hedersomnämnade av juryn.

I årets jury satt Line Billa Ljøstad, skådespelare, Marcus Carlsson, regissör och Johanna Strömberg, skådespelare. De vittnade alla tre om att det var svåra val, men att de i slutändan var överrens om vart priserna skulle landa. Många filmer orsakade långa diskussioner, ofta på grund av sina tuffa innehåll. Så årets Filmörn var engagerande och full av bra filmer. 

Nu väntar SM i ung film i Novemberfestivalen för Sov gott, min prinsessa och Pebkac. För urval skickas Allt du inte ser och Edge of summer och Filmörnen håller tummarna för att även dessa filmer får visas i Trollhättan.

Många av årets filmer kommer visas på Glimt TV med efterföljande intervjuer med filmskapare och skådisar i programmet Filmfönstret.

Prislistan och motiveringar

Filmörnen

Sov gott, min prinsessa  - Emelie Hahne & Klara Olsson

En modig film som verkligen berör och låter oss komma nära i varje scen. Känsloladdat, Välspelat och intimt. En film som helt enkelt är omöjlig att släppa!

Supervikt

Ha’nte hônne - Erik Fasth & Remzi Halimi

En film som med både knorr och komik lyckas sätta fingret på samtiden. Med lysande val av skådespelare och briljant timing får den här filmen oss att skratta och reflektera om vartannat.

 

Tungvikt

Pebkac – Johan Andersson

Ambitiöst och annorlunda med en fin prestation av filmens enda skådespelare. Vi i Juryn vill bara ha mer, mer galenskap och mer kärlek till filmkonsten. Länge leve super 8!

 

Mellanvikt

Sov gott, min prinsessa  - Emelie Hahne och Klara Olsson

En modig film som verkligen berör och låter oss komma nära i varje scen. Känsloladdat, Välspelat och intimt. En film som helt enkelt är omöjlig att släppa!

 

Lättvikt

Dream or awake - Benjamin Grimm

Mardrömslik stämning som engagerar. Fina insatser av skådespelarna och ett utforskande foto. Se den bara inte försent på kvällen.

 

Publikpriset

Bleu et Jaune - Rickard E. Boström

För att Filmörnenpubliken tycker din film är bäst.

 

Bästa regi

Sov gott, min prinsessa - Emelie Hahne & Klara Olsson

För sitt mod kombinerat med starka skådespel insatser, effektiv klippning och närgånget foto. Alla delar är på plats, tack vare två duktiga regissörer. Två regissörer vi vill se mer av.

 

Bästa manus

Allt du inte ser - Clara Svensson

Ett detaljrikt och gripande manus som skildrar sammanhåll och utanförskap på ett lekfullt och minnesvärt sätt. Den här historien gick rakt in i hjärtat på hela juryn.

 

Bästa foto

Moncef Henaien – I’m a DJ but I’m a bboy

Ett atmosfäriskt och stämningsfullt foto som inspirerar. Starka färger, sneda vinklar och innovativ komposition. En fotograf som verkligen är där det händer.

 

Bästa manliga huvudroll

Casper Oldén  - Sov gott, min prinessa

En komplex, trovärdig och mänsklig skådespelarprestation. Den här skådespelaren äger förmågan att vara karaktären på ett äkta och naturligt sätt. Något som skapar obehag.

 

Bästa kvinnliga huvudroll

Maria Molinder - Pebkac

Med känsla för såväl svärta som komik driver du som ensam skådespelerska hela berättelsen framåt. Genom ett rikt kroppsspråk och föränderligt ansiktsuttryck gestaltar du en karaktär som man vill komma nära.

 

Bästa klipp

Sov gott, min prinsessa – Emelie Hahne & Klara Olsson

Rakt, effektivt och direkt. Här vågar man hänga kvar där det verkligen gör ont och det är imponerande och modigt.

 

Bästa ljus

Remorsed feelings – Markus Helmersson

En stämningsfullt och mörk berättelse Som verkligen förstärks av en spännande ljussättning. Tekniskt skickligt och imponerande.

 

Bästa originalmusik

Allt du inte ser – Gustaf Spetz

I en spännande mix av subtila skiftningar och skarpa övergångar lyckas musiken till den här filmen gång på gång överaska oss, och vi vill bara höra mer.

 

Bästa Ljud

Pebkac – Johan Andersson

Ljudet i den här filmen är en väldigt viktig pusselbit, allt från fina ljudeffekter till stämningsfull musik. Ett ömsint arbete som ger ett strålande resultat. En fröjd för örat.

 

Bästa specialeffekter

Pebkac – Johan Andersson

Välgjorda och nördiga specialeffekter som förstärker. Bara en filmskapare som brinner för sin film kan skapa så kärleksfulla effekter. Från förtexter till flygplan.

 

Bästa dokumentär

Ski boots for freedom – Björn Clausen

Till en film med stort hjärta och mycket värme. En dokumentär som lyckas fånga essensen och berätta en historia på under två minuter, men som följer med oss i tankarna betydligt längre än så.

 

Årets Engagemang

Enkelt och diskret - Ylva & Anna

Provokativ och gränslös film som verkligen skapade långa diskussioner i juryn om vad man får och inte får. Årets engagemang är en film som verkligen berör och rör upp. En film ingen är likgiltig till.

 

Hedersomnämnande för Casting

Ha’nte hônne - Erik Fasth & Remzi Halimi

Mänsklig casting från Remzi Halimis fina huvudroll till minsta statist. Ett varmt persongalleri som sticker ut.

 

Hedersomnämnande

Bleu et Jaune - Rickard E. Boström

Till en film där inget lämnas åt slumpen. Med rapp dialog, smart klippning, snygg scenografi och fina skådespelarinsatser blir vi underhållna från första till sista rutan.

 

Hedersomnämnande

Edge of summer - Pontus Rundqvist

Går till en film som har fångat det vackra i det enkla. Med en enastående känsla för ljus, detaljer och kontraster lyckas fotografen skapa liv i varje bild.

 

Hedersomnämnande

Hartassar - Markus Helmersson

I ett sökande efter ett personligt uttryck blir orden till liv. Lekfullt, roligt och med en god timing sätter Hartassar fingret på hur samhället är i dag. Enkelt och genialt.

 

Hedersomnämnande

Alex - Olle Ekman, Willemijn Grothe & Alex Nilsson

Orädda skådespelarinsatser, tankeväckande manus och känslig regi. En kollektiv seger.

 

De filmer som nominerats till Novemberfestivalen 2014

Direkt – Sov gott, min prinsessa & Pebkac
För urval – Allt du inte ser & Edge of summer

 

Raketfilm avgjordes under Filmörnen 2014

Helgen innan Filmörnen spelades 13 Raketfilmer in efter följande regler: Tema: Sanning och konsekvens, 3 saker: Kontakt, Läppstift & Karta, 3 platser: En klubblokal, Under ett träd & I en hiss. Visning och prisutdelning skedde under Filmörnen. 

15 lag/12 filmer

Jury

Sara Svärdsén, filmfotograf
Sofia Wretling, skådespelare
Remzi Halimi, allkonstnär 

1:a pris

Klubbklubb - Lag Tossarna - Isabella Karlström, Jacqueline Andren och Olivia Rodriguez Tejle

Utan att krångla till det har de på ett självklart och finurligt sätt fått med kriterierna, den är enkel och lekfull men med ett tänkvärt djup och allvar. Filmen har en humor, ett spel och bildberättande som får oss att tänka på Wes Anderson.

Publikpriset

Jägare-Jörgen - Lag Broken Framers - Daniel Johansson, Stefan Askernäs, Simo Paulakoski och William Fjärvik Krieg.

Dessa två filmer tävlar i den nationella finalen av Noomaraton i Filmhuset i Stockholm 27/9-2014.

Tillbaka

Kontaktpersoner:

 • Ordförande:
  Erik Fasth
 • Sekreterare: 
 • Helene Tivemark
 • Kassör:
  Mona Andrén
 • Teknikutlåning:
  Erik Fasth 
 • Webbansvarig:
  Martin Sundahl

Café Gjuteriet

Café Gjuteriet: 054-100 700
.
Öppettider:
Mån-Tors 08.30-20.30,
Fre 08.30-15.30

Övrig tid är Gjuteriet stängt.


Tips! I cafét kan man köpa billigt kaffe, the och även stans godaste mjuka kakor. De har även lite godis och mackor. Planerar man något speciellt kan de hjälpa till med catering. Bara att ringa!
Adress

Värmlands Filmförbund
Verkstadsgatan 1
652 19 Karlstad
Ordförande Erik Fasth
Telefon: 0550/82033 & 0725064241
erik.fasth@comhem.se