Nyheter

Skönhet som handelsvara - Aspekter av jaget

Filmörnen presenterar stolt denna programpunkt som en del i Värmland Pride-veckan.

Regissören Johanna St Michaels är dels en av jurymedlemmarna i årets Filmörnen, hon håller också i en workshop/performance om skönhet som handelsvara, kroppsligt förfall och den kvinnliga sexualiteten.

Under 14 års tid arbetade Johanna St Michaels som modell. Hon tar oss med på en tidsresa i monologform, där vi får se konsekvenserna av skönhet från en annorlunda vinkel.

I workshopen visar vi delar av Johanna St Michaels filmproduction. I ett samtal med publiken analyserar hon sina motiv och hur egna erfarenheter har påverkat hennes konstnärskap.

Aspekter av Jaget upplever du under Filmörnen 12/9 på Arenan mellan 16.00-17.00. Fri entré!

Ur pressen

Jaget existerar alltid inom en struktur och det är till den som vi som subjekt hela tiden måste förhålla oss när vi konstruerar våra jag. I den liberala ordningen, där jaget förvandlats till ett projekt, blir exempelvis sociala medier ett instrument genom vilket vi hela tiden utvärderar oss själva.

Mer konkret form får resonemangen i Johanna St Michaels fina monolog om tiden som musa och modell under 90-talet. Här blev hennes kropp hela tiden något som skulle formas och formas om, vilket sedan också har kommit att bli tema för hennes konstnärskap. Ur detta får vi se tre filmer: några klipp ur dokumentären 

Penthouse North om före detta skönhetsdrottningen Agneta Eckemyr, Bilder av Dina om St Michaels före detta bokare som till slut blev nedbruten av modellbranschen och slutligen premiärvisas också en kortfilm om den svenska burleskscenen. Här ställs återigen frågan om jagets förhållande till makten: kan burlesken, som dess förespråkare i filmen gärna vill hävda, fungera som en socialistisk och feministisk praktik? Jag är tveksam. Därtill ligger den alltför nära den mer kommersiella sexindustrins bildspråk.  Men det finns förstås anledning att fundera vidare. 

Mikaela Blomqvist, Göteborgsposten 14/4-2015

Läs hela artikeln

Om Värmland Pride

Värmland Pride är en ideell organisation som arbetar för lyfta HBTQI i hela Värmland.

Det gör organisationen genom att arrangera Värmland Pride. I år äger Prideveckan rum den 7-12 september. Under veckan arrangeras utställningar, föreläsningar och samtal med tema HBTQI. Målet är att skapa fler och trygga mötesplatser för HBTQI-personer. Veckan avlutas den 12 september med Prideparad och Pridefest i Karlstad.

Filmörnen vill självklart vara en del av Värmland Pride och manmifesterar detta genom Aspekter av Jaget och filmpriset Årets HBTQI.

Tillbaka

Kontaktpersoner:

 • Ordförande:
  Erik Fasth
 • Sekreterare: 
 • Helene Tivemark
 • Kassör:
  Mona Andrén
 • Teknikutlåning:
  Erik Fasth 
 • Webbansvarig:
  Martin Sundahl

Café Gjuteriet

Café Gjuteriet: 054-100 700
.
Öppettider:
Mån-Tors 08.30-20.30,
Fre 08.30-15.30

Övrig tid är Gjuteriet stängt.


Tips! I cafét kan man köpa billigt kaffe, the och även stans godaste mjuka kakor. De har även lite godis och mackor. Planerar man något speciellt kan de hjälpa till med catering. Bara att ringa!
Adress

Värmlands Filmförbund
Verkstadsgatan 1
652 19 Karlstad
Ordförande Erik Fasth
Telefon: 0550/82033 & 0725064241
erik.fasth@comhem.se