bio_1920_839

Hur det började ...

Filmförbundets födelse

Vi var några ambitiösa kortfilmare i början av 1970-talet som gjorde 16 mm-film. Vi reste från Karlstad/Kristinehamn till Torsby och fick där låna redigeringsutrustning av Sebra film. Vi fick vara där på kvällar och nätter när de gått hem för dagen. I vår jakt på kompletterande utrustning (kameralins, bandspelare etcetera) upptäckte vi att det fanns fler filmare i Värmland och idén föddes att bilda en sammanslutning: Värmlands Filmförbund som ett nätverk för länets alla filmare. Bildandet skedde hösten 1975 vid ett möte hos Sebra film i Torsby.

Målet med föreningen

Ett av föreningens mål var att skaffa redigeringsutrustning som en vanlig amatörfilmare inte har råd att köpa in och bilda en filmverkstad. Vi fick insiderinformation om att Sveriges Television höll en årlig intern auktion då gamla grejer auktionerades ut bland de anställda. Vi lyckades övertala teknikansvariga på SVT att sälja ett 16 mm redigeringsbord till oss innan auktionen. De föll för vår entusiasm och vi fick köpa klippbordet för 3 800 kronor. Men den svåraste delen i det här projektet återstod: hur skulle vi få in klippbordet i en Volvo Duett? Efter mycket filande, trixande och tryckande var bordet ombord och SVT:s tekniker utbrast ”er glömmer vi aldrig”. Vid den här tiden hade vi ännu inte lyckats skaffa någon egen lokal, men fick låna utrymme hos några medlemmar som hade startat en fotostudio i Skoghall. Medlemstillströmning Inom ett år hade vi 50 medlemmar (nio utanför Värmland och sju kvinnor) och genomförde bland annat en utbildningskurs i Torsby hembygdsgård över en helg med övernattning mitt i smällkalla vintern. I sovrummen fanns vedkaminer och den som frös mest, fick gå upp under natten och stoppa in vedträn när brasan höll på att falna. 1976 gav vi ut en ”medlemstidning” som råkade bli en rikstidning för filmare: Filmkrets. Fyra gånger per år gavs tidningen ut. Vi var i början något elaka mot dåtidens Smalfilmsklubbar som mest bestod av äldre och medelålders gentlemän som tyckte att smalfilm var en intern hobby.

En imponerad Harry Schein

Vi sökte pengar av Svenska Filminstitutet och fick faktiskt 4 500 kronor. VD Harry Schein skrev bland annat:

”Vi är emellertid mycket imponerade av ert initiativ, inte minst djärvheten att starta en ny filmtidskrift. Det första numret var lovande, även om vi av naturliga skäl inte helt delar alla synpunkter som framförs i numret.”

Vår idé med ett ”Värmlands Filmförbund” som hade en mer utåtriktad verksamhet spred sig faktiskt över stora delar av Sverige som fick fler liknande filmförbund. I Filmkrets gjorde vi reportage om allt från ny teknik, talangfulla amatörfilmare och professionella filmarbetare. Vi undvek kändisarna och skrev mest om vad andra filmarbetare gjorde, till exempel scriptor, B-fotografer, ljussättare etcetera.

Vi utvecklades till en filmverkstad där medlemmarna fick boka tid för redigering av film. De första årens verksamhet var mycket intensiva på alla vis. Årsmötet 1977 tog 7,5 timmar att genomföra. Ett svårslaget rekord! När fotostudion i Skoghall lades ned, flyttade vi till Karlstad och hyrde en liten källarlokal på Solgatan där 16mm-klippbordet snart fick sällskap av ett super 8-klippbord (flitigt använt av Anders Nilsson, numera långfilmsproffs).

Lokala filmgrupper bildades runt om i Värmland med namn som ”The golden bird film team”, ”Cinematörfilm” och
”Brötexfilm”. Den senare med medlemmar som Anders Nilsson (Mitten) som slog igenom som regissör 1999 med filmen
Noll tolerans) och Björn Carlström (till höger) som producent och manusmedarbetare till bla ”Jägarna”. Bengt Nilsson
(till vänster) som är bror till Anders har bland annat gjort musiken till flera av Anders filmer.

 

 

 

 

 

 

År 2015 fyllde Filmförbundet 40 år och det firades bland annat genom att man producerade en dokumentärserie i 6 avsnitt om förbundets historia. Serien visades bland annat på lokal-TV i Karlstad och en kortad långfilmsversion på 50 min visades även under Filmörnen samma år. 

 

 

Här nedanför kan du se alla sex avsnitt av ”Filmförbundet 40 år plus en trailer på Anders Nilssons (bla TV-serien Johan Falk) föreläsning om hur mycket stöd som han fick av Värmlands Filmförbund som tonåring när han skulle lära sig att göra film.